PONEDELJAK-PETAK 09-21H SUBOTA 09-15H 065 53-24-197 Vojvode Brane 1A 0

Isecanje uraslih noktiju

Isecanje uraslih noktiju

 Urasli nokat

Urasli nokat je hronično oboljenje kod kojeg iz različitih razloga dolazi do urastanja jedne, ili obe bočne ivice noktne ploče u kožu i meko tkivo bočne strane prstiju.

Urastanje nokta najčešće pogađa palčeve, a nokat može urasti u kožu sa jedne ili sa obe strane. Urastao nokat nastaje kada deformisan nokat na nožnom prstu raste nepravilno, čime probija kožu, ili ako koža oko nokta raste brže nego što bi trebalo, pa počne prekrivati ivicu nokta.

Kada ivica nokta probije kožu, dolazi do zapaljenskog procesa koji izaziva niz neprijatnosti, kao što su bol, crvenilo i otok. Urasli nokat, neretko, dovodi i do infekcije mekog tkiva.

Urasli nokti su stanje koja zahvata 15% svetske populacije: muškarce, žene, tinejdžere i decu, najčešće uzrasta od 15 do 40 godina života. Svi nokti mogu biti zahvaćeni, ali najčešće su u pitanju palčevi na nogama i rukama.

 Urasli nokat – Na koje simptome reagovati?

Vrlo često osobe iz straha ne reaguju na vreme. Kada nokat počne malo boleti krajnje je vreme da se obratite stručnom licu. Kako ne bi došlo do hronične upale te stvaranja tzv. divljeg mesa, nokat se na vreme mora skratiti, a kanali očistiti od nokta i natisnute kože.

Važno je ne dopustiti da nokat previše naraste i uzrokuje hroničnu upalu. Ako znamo da imamo genetsku predispoziciju za problem uraslog nokta, tada bismo savesno trebali voditi brigu o svojim stopalima.

Urasli nokat najčešće pogađa palčeve i može urasti u okolno meko tkivo samo na jednoj strani, ali neretko je slučaj da nokat uraste sa obe strane prsta na stopalu. Urasli nokat nastaje kada nokat na nožnom prstu raste nepravilno, što probija kožu, pa deformisani nokat raste u dubinu tkiva. U prvoj fazi se neprijatni simptomi uglavnom ne ispoljavaju.


Simptomi takvog uraslog nokta uključuju:

 

  • bol i osetljivost uz jednu ili obe strane nokta
  • bolove na nožnom palcu oko nokta
  • crvenilo oko noktiju na nogama
  • oticanje mesa oko noktiju
  • infekciju tkiva oko noktiju na stopalima

 

Urasli nokat može se pojaviti u dva oblika: 

 

  • Na prvi se pogled može uočiti da se radi o uraslom noktu jer se on vidno urezuje u “meso”, a tkivo je crveno i natečeno
  • Urasli nokat može izgledati kao normalan, odnosno ne dolazi do urezanja, dok je okolno tkivo upaljeno.

 Medicinki pedikir

U ovoj fazi kod pacijenta se kreće sa upornim medicinskim pedikirima koji podrazumevaju brušenje preostalog dela nokatne ploče nakon intervencije.

Navedeni medicinski pedikir se obavlja posebnim mikromotorom koji skida  površinski sloj preostalog dela nokta. Ovi pedikiri se rade na 15-20 dana, zavisno od brzine rasta noktiju.

Uklanjanje uraslog dela nokta

Uklanjanje mehaničkog problema samog urastanja nokta koji je praćen crvenilom, curenjem i vlaženjem kao direktna posledica infekcije okolnog mekog tkiva.

Nakon uklanjanja mehaničkog problema intervencijom, oboleli prst se tretira antibiotskom mašću. Oporavak od ove intervencije traje u proseku 5 dana, ali pacijent se odmah nakon intervencije može nesmetano kretati.

                                                                

Ostale Procedure

ZAKAŽITE
TERMIN